Tuesday, December 10, 2013

Nätverksbyggande med förhinder

Som introvert är jag inte bra på småprat. Jag skulle göra nästan vad som helst än att vara med på ett av alla dessa mingel- eller nätverksbyggarmöten. Men eftersom ”kontakter” är så viktiga för företagare fortsätter jag att delta. Men det kunde genom några få enkla åtgärder från arrangörerna bli mycket lättare för oss lite blyga:

Namnskyltar
Man kan hata eller älska dem, men de fyller sitt syfte. De är både en påminnelse om syftet med mötet och en enkel samtalsöppning för den som från början känner få av deltagarna. Dessutom gör de det lättare att komma ihåg namn. De fungerar. Använd dem.

Hjälp nykomlingar känna sig välkomna
Utse vid luncher eller middagar en ”bordsvärd”, som kan identifiera och välkomna nykomlingar till gruppen. Ge varje ny medlem en ”kompis” för att hjälpa till att introducera dem de 4-5 första gångerna. Eller fråga nykomlingar vid anmälan till en aktivitet om de vill någon äldre medlem som ”kompis”. Arrangörerna borde också planera någon form av strukturerad aktivitet där alla deltagare presenterar sig för varandra. Det kräver eftertanke och planering att få människor att känna sig välkomna. Lämna det inte till slumpen.

Stå eller sitta?
Visst är det besvärligt att skaka hand och samtidigt hålla en tallrik med små mat och en drink. Men syftet med nätverksmöten är att få nya bekanta, inte att smörja skrovet. Och det är lättare att mingla stående än sittande. En tumregel kan vara att inte ha stolar till alla. Det får deltagarna att byta platser och flytta runt under aktiviteten – det vill säja mingla. Vill du sitta ned och äta med dina vänner - gå till en restaurang.

Det personliga är lättare att minnas
Kom ihåg att det är ett maraton, inte ett sprinterlopp. Målet är inte ha få så många visitkort som möjligt, utan att få så bra kontakt med 2-3 personer att ni kommer ihåg varandra nästa gång ni träffas. Det är vetenskapligt bevisat att vuxna lär sig genom att associering, inte genom inlärning. Nästa gång du träffar någon i affärslivet, utbyt affärselementa, men också lite personlig information som hjälper er att minnas varandra. Förresten, när någon ställer frågar om dig, glöm inte att fråga tillbaka. Det handlar om god ton.

Nytta eller nöje
En avslappnad stämning är bra för framgångsrikt kontaktskapande. Men jag var nyligen på ett arrangemang där höga bakgrundsmusiken gjorde det nästan omöjligt att samtala. Det är populärt i Sverige att blanda arbete och nöje. Men resultatet är blandat. Kontaktskapande möten skall vara strukturerade, meningsfulla och ganska korta. Ett party är – tja, ett party. Låt kontaktskapande vara kontaktskapande och fester vara fester (med respektive eller vänner). Blanda inte ihop dem.

Framgångsrikt nätverksbyggande uppstår inte av sig självt. Det kräver planering av alla arrangemangets delar. Och paradoxalt nog känns aktiviteten mer spontan och avslappnande ju bättre planerad den är.

Publicerades av VLT (Västmanlands Läns Tidning), 15 augusti 2008. För att läsa artikeln på engelska, klicka här.

No comments:

Post a Comment

Är du svensk? Det går även alldeles utmärkt att skriva kommentarer på svenska!/Comments in Swedish are also welcome!